MTKL Syntytarina
Mielenterveyden keskusliiton perustivat mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset 6.6.1971 Iisalmessa, Koljonvirran psykiatrisessa sairaalassa. Tavoitteena oli parantaa psyykkisesti sairastuneiden ja sairaudesta toipuneiden oikeuksia ja asemaa sekä vaikuttaa mielenterveysongelmiin liittyvään stigmaan.
Mielenterveyden keskusliiton perustamista enteilivät jo aikaisemmin psykiatrisiin sairaaloihin perustetut potilastoimikunnat ja myöhemmin sairaaloiden ulkopuolella toimintansa aloittaneet potilaisyhdistykset. Näistä Suomen ensimmäinen potilasyhdistys perustettiin vuonna 1968 Iisalmessa: Ylä-Savon Mielenterveystoiminnan Tuki ry. Onpa väitetty niinkin, että kyseessä olisi jopa maailman ensimmäinen potilasyhdistys!
Sairautta vain peukalonkynnen verran
Aika ja olosuhteet olivat kuitenkin sellaiset, että perustaminen vaati hieman taustatukea potilasasioille omistautuneelta mieheltä. Vielä 1960-luvulla mielenterveysongelmia ei vain hävetty, vaan niiden pelättiin jopa tarttuvan. Potilaat suljettiin mielisairaaloihin lukkojen taakse, eikä mielenterveystyötä käytännössä ollut. Siillinjärven Harjamäen ja myöhemmin Koljonvirran mielisairaalan liikunnanohjaaja Tapani Rissanen, sittemmin mielenterveystyön pioneeri ja Mielenterveyden keskusliiton kunniapuheenjohtaja, ajatteli toisin.
”En kestänyt katsella, miten mielisairaanhoito piti koko ihmistä sairaana, vaikka sairautta saattoi ihmisessä olla vain peukalonkynnen verran. Keskityin siihen, mikä ihmisessä oli tervettä. Se alkoi kannatella”, muistelee Rissanen Revanssi-lehdessä 2015.
Rissanen lakkasi puhumasta mielisairaudesta, ja keskittyi mielenterveyden edistämiseen: Järjesti viikko-ohjelmaa, erilaista toimintaa, liikuntaa, kulttuuria ja retkiä potilaille. Sairaaloista ulostuleminen oli mullistavaa tuona aikana.
”Potilaat tulivat ihmisten ilmoille. He saivat itseluottamusta tehdä tavallisia asioita.”
Itseluottamuksen kasvu olikin avainasemassa ennen kuin perustettiin potilastoimikuntia ja potilasyhdistyksiä. Kun Mielenterveyden keskusliitto Koljonvirran sairaalassa perustettiin, paikalla perustamiskokouksessa oli 68 ihmistä, potilaita jopa kahdeksasta sairaalasta ja yhdeksästä jo syntyneestä mielenterveysyhdistyksestä. Puheenjohtajan nuijaa paukutti pastori Heikki Riihijärvi.